Başarılı Girişimcilerin 5 Özelliği

Ahmet Konak
3 min readDec 7, 2020

Başarılı girişimcilerin sahip olduğu bazı özellikler vardır. Bu özelliklerden en temel 5 tanesini başarılı girişimcilerin 5 özelliği olarak madde madde sıralayalım.

1- Girişimci bir ruha sahip olmak: Bir işte başarılı olmak için girişimci bir ruha sahip olmak gerekmez, öte yandan başarılı bir girişim oluşturabilmek için girişimci bir ruha sahip olmak gereklidir.

Peki girişimci bir ruha sahip olup olmadığımızı nasıl anlarız? Bunun için şu soruya cevap verebilirsiniz; büyük bir markette yönetici olmak mı isterdiniz, yoksa bir bakkal dükkanı sahibi olmak mı? Her ikisinde de aynı parayı kazandığınızı düşünün. Sizin için hangisi daha uygun?

Eğer market yöneticiliğini seçtiyseniz, işleyen bir sistemin parçası olmak sizin için daha uygun olacaktır. Bu girişimci olmadığınız anlamına gelmez. Yalnızca sorumluluk tercihinizi biraz daha özel bir alana yönlendiriyorsunuz demektir.

Bakkal dükkanı sahibi olmayı seçenler ise tam anlamıyla girişimci bir ruha sahiptir diyebiliriz. İster gemi olsun ister küçük bir kayık, onun sahibi olmak ve tüm sorumluluğunu almak istiyorsunuz.

Unutmayalım, bu iki farklı durumu seçen kişiler hayatlarını alnının teriyle kazanacaktır ve birbirlerine karşı hiçbir üstünlükleri yoktur. Yalnızca birbirlerine göre farklı avantajlara sahiptirler.

2- Risk almamak: Başarılı bir girişimci, bilinenin aksine risk almaz. Başarılı girişimcileri incelediğimizde görüyoruz ki, tüm planlamaları ve pazar analizlerini doğru yaparak bilinçli bir şekilde işe koyulurlar. Yaptıkları doğru analizler sayesinde risk almazlar ve pazarda yer edinirler. Bu sayede oluşturulacak girişim, henüz işe koyulmadan başarılı olur.

Eğer işinizle kumar oynuyorsanız, risk alırsınız. Burada kazanmak kadar kaybetmek de mümkün. Bununla birlikte şunu asla unutmamak gerekir, kumarda günün sonunda kazanan kasa olur. Bu sebeple başarılı bir girişim risk alan değil, ne yaptığını çok iyi bilen bir girişimdir.

3- Lider olmak: Başarılı bir girişimci, güçlü liderlik özelliklerine sahip olmalıdır. Farklı karakterde ve yapıdaki insanlar ile birlikte çalışabilmelidir. Liderlik becerileri doğuştan gelmektedir. Öte yandan liderlik becerileri sonradan da öğrenilebilir ve geliştirilebilir. Liderler, liderlik ettikleri kişilerin sürekli olarak gelişiminden ve uyumundan sorumludur. Başarılı bir girişimi devam ettirebilmenin kuralı, ekipleri bir arada tutabilmekten geçer.

4- Yönetici olmak: Birçok başarılı girişimin, başarılı yöneticiler istihdam ederek şirketi yönetim anlamında profesyonel kişilere emanet ettiği bilinmektedir. Öte yandan yöneticilik becerilerine sahip bir girişimci, liderlik özelliklerini de işin içine katarak ileriyi görebilen, sistemler kurabilen ve yönetebilen, bulunduğu konumun hakkını hem teknik hem de duygusal olarak verebilen bir lider-yöneticiye dönüşür. Lider-yönetici kavramının özelliklerini kendisinde bulundurabilen bir girişimci, sağ ve sol beyin özelliklerine hakim olur. Bu şekilde de hem mantıksal hem de sanatsal işler ortaya koyabilir.

5- Değişime ayak uydurmak: İnsan ırkının hayatta kalmasını sağlayan en önemli özellik çok hızlı adapte olabilmesidir. Aynı şekilde bir girişimin ömrü de değişimlere ayak uydurabilmesi ile doğru orantılıdır. Değişimlere kapalı olan, ayak uyduramayan ya da değişim sürecini doğru yönetemeyen şirketler; acı bir şekilde yok olmaya mahkumdur.

Marka belirtmeye hiç gerek yok, bir örnek vereceğim ve çok iyi anlayacağınıza eminim. Döneminin en önemli cep telefonu markası, değişime ayak uyduramadığı için şu an çekmecelerimizde hatıra olarak yerini alıyor. Zaman zaman dijital atılımlar yaparak eski günlerine ulaşmaya çalışsa da, hâlâ tuşlu telefonlar üretmeye çalışarak değişime direniyor ve ömrünü doldurduğunun farkında değil.

Değişime direnç göstermek yerine, değişim konusunda öncü olamasa bile en azından bir ucundan yakalamaya çalışan şirketler hayatına devam ediyor ve bu sürekli böyle devam edecek. Aynı şekilde bir girişimci de sürekli olarak değişime açık olmalı ve inanılmaz bir hızla büyüyen gelişmelere karşı izleyici değil, öncü olmak için çaba göstermelidir.

Girişimcilik ve e-ticaret eğitimi için: https://konakakademi.com/etsyegitimi/

Originally published at https://konakakademi.com on December 7, 2020.

--

--